maanantai 25. helmikuuta 2013

Valintoja

Minusta vanheneminen on ollut antoisaa. Olen kokenut, että minusta on ikävuosien karttuessa tullut hieman viisaampi. Tämä näkyy itsetuntemuksessa ja kyvyssä ennakoida tilanteita. Koen, että olen oppinut aiemmista kokemuksista ja etten enää syöksy päätäpahkaa suhteisiin, joiden tiedän aiheuttavan minulle pitkällä tähtäimellä stressiä ja ahdistusta. Joku voisi kutsua tätä varovaisuudeksi, mutta mielestäni on kyse vain järkevästä itsensä suojelemisesta. Kestäviä ratkaisuja pikavoittojen sijasta.

Kohtasin viime viikolla kaksi valinnan paikkaa. Miehiin liittyen luonnollisesti. Kummankin kohdalla olen joutunut pohtimaan asioita pitemmällä tähtäimellä ja kysymään itseltäni, mihin olen valmis ja mitä oikeastaan haluankaan.

Juttelin maanantaisen treffikumppanin kanssa mahdollisista toisista treffeistä ja selvisi, että hän ei ole valmis varsinaiseen deittailuun, vaikka olisi mielellään muuten kyllä lähtenyt seuraksi. Jäin sitten miettimään asetelmaa ja päätin, että ei tapaamisissa ole tässä vaiheessa järkeä, jos minä olen kiinnostunut miehestä romanttisessa mielessä ja hän ei ole joko valmis uuteen suhteeseen tai ei ole riittävän kiinnostunut minusta. Päätin, että en halua laittaa itseäni siihen tilanteeseen, että elättelen toiveita miehen mielen muuttumisesta tai ryhtyisin rakentamaan kaverisuhdetta, kun haluan jotain muuta. Päätös oli lopulta helppo tehdä, kun olin rehellinen itselleni ja ennakoin niitä tunteita, joita asetelma tulisi herättämään minussa.

Toinen valinnan paikka tuli vastaan tänä viikonloppuna. Tapasin baarissa perjantaina miehen, jonka kanssa klassisesti ”kemiat kohtasivat”. Keskustelu meni nopeasti syvälliselle tasolle ja tuntui, että ymmärrämme toisiamme. On mahtava tunne, kun kommunikointi toisen kanssa on niin intensiivistä ja kiinnostavaa, että muu maailma ympäriltä katoaa. Alkoholi tottakai auttaa tällaisen tilanteen syntymisessä, mutta ei pelkkä alkoholi sellaista yhteyden tunnetta luo. Tuntui luontevalta kutsua mies luokseni ja viettää yö yhdessä, ja aamupäivä ja iltapäivä. Tuntui hyvältä päästää toinen iholle, rakastella ja nukkua toisen kainalossa. Puhua pehmeällä äänellä ja katsella toista hymyillen. Kuunnella yhdessä musiikkia ja puhua taiteesta. Muusikkohan tämäkin herra oli. Blogimaailmassamme ilmeisen vetoava tyyppi ;)

Mies on ihana ja välillämme oli vahva yhteys. Selvisi kuitenkin, että miehellä on eräs addiktio. Kyse ei ole alkoholista tai huumeista, mutta kuitenkin pahimmanlaatuisesta riippuvuudesta, joka vaikuttaa hänen elämäänsä hyvinkin paljon ja myös ihmisiin hänen ympärillään. Hän toi sen avoimesti esille ja ilmeisesti halusi pelata avoimin kortein. Olen lauantaista lähtien pohtinut asiaa ja kysellyt neuvoa ystäviltä. Yllättävän moni naispuolinen kaveri on sanonut, että anna mennä vaan. Heidän mielestään tässä vaiheessa on liian aikaista mietiä asioita niin pitkälle, että en tapailisi häntä tämän asian takia. Yhden miespuolisen kaverin suusta kuulin eilen vahvan vastakkaisen mielipiteen. Hänen mielestään on kyse niin pahasta addiktion muodosta, että minun ei kannata harkita seurustelua tämän ihmisen kanssa.

Voi olla, että on liian aikaista miettiä asioita vuosiksi eteenpäin tai pohtia, millaista olisi elää sellaisen ihmisen kanssa, jolla on kyseinen riippuvuus. Minä kuitenkin tunnen itseni. En minä osaa elää vain tässä hetkessä, vaan ennakoin ja suunnittelen. Minulla on myös vahva tarve löytää ratkaisu minua askarruttaviin asioihin. En halua myöskään ajatua tilanteisiin ja suhteisiin vaan tehdä tietoisen päätöksen siitä, onko jokin asia minulle hyväksi. Oli ihanaa päästää toinen ihminen lähelle ja oli upeaa löytää ihminen, joka ymmärsi minua niin hyvin. MUTTA, en halua suhteeseen miehen kanssa, jolla on tämä kyseinen addiktio tai oikeastaan mitä tahansa elämänlaatua selkeästi huonontavaa riippuvuutta. Isäni oli alkoholisti ja tiedän, miten tuhoava vaikutus riippuvuuksilla voi olla lähipiiriin. En pystyisi elämään miehen addiktion kanssa tai hyväksymään sitä ilman, että yrittäisin muuttaa häntä. En halua alkaa tapailemaan miestä, koska kiintyisin häneen väistämättä ja silloin olisi todella vaikea repiä itseään irti suhteesta.

Viikonlopusta ja tästä kohtaamisesta jää kuitenkin hieno muisto. Se antaa toivoa siitä, että voin löytää minua ymmärtävän miehen. Se myös muistutti niistä miellyttävistä asioista, joita parisuhteeseen kuuluu. Kosketus, katseet ja sisinpänsä avaaminen toiselle. Oli myös avartavaa kuunnella yhdessä musiikkia ja kuulla, mitä musiikki tarkoittaa ihmiselle, joka on omistanut sille koko elämänsä. Hän esitteli minulle paljon uusia musiikintekijöitä. Ehkä menen häntäkin vielä kuuntelemaan, vaikka en voi antaa sydämeni valita häntä.

Solange laulaa ”I decided that you are the him for me”. Jonain päivänä...

15 kommenttia:

  1. Voihan muusikot. Mun elämä on kanssa ollut täynnä muusikoita ja soittajia. Ja mitäpä sitä muuttamaan, vaikka taitelijasielut ovat monesti vähän huithapeleita. Mutta eipä meikä oikeen muihinkaan osaa kiintyä.

    Ensimmäisenä tuli mieleen työnarkomania, mutta en lähde veikkailemaan. Olen itse moiseen taipuvainen, vaikka tiedän aiheuttavani sillä pahaa mieltä läheisille. Jostain syystä eivät ymmärrä sitä, että preferoin työni usein ihmisten ohitse. Tosin viime aikoina olen petrannut siinä, paljon. :)

    Mutta kyllä. Vanheneminen on antoisaa. Minäkin pidän siitä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli ensimmäinen muusikko, joka kohdalleni sattui ja ainakin hänessä oli viehätyksensä, joka kyllä varmasti liittyi ihan puhtaasti siihen muusikkouteen.

      Hänellä on astetta ikävämpi addiktio :( En viitsi sitä kirjoittaa tähän, kun joku saattaisi sitten hänet tunnistaa.

      Poista
  2. Olen langennut muusikkoon! :D Voin tosin syyttää siitä vain itseäni, sillä lähdin tietoisesti etsimään taiteilijasielua, jolla on pää pilvissä mutta jalat maassa. Täytyy varoa mitä toivoo... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa tällakin jalat maasssa! Mutta itsekin olen kyllä huomannut, että miehellä täytyy olla vähintään ymmärrystä taiteelle. Muuten on vaikea löytää yhteistä säveltä.

      Onnea teille - sinulle ja sinun muusikollesi!

      Poista
  3. Ah, elämän katkeransuloisia kysymyksiä: Rakkaus ja addiktio. Olen seurannut sivusta useampaa suhdetta, jossa molemmat tekijät ovat mukana kuvioissa. Elämä niissä suhteissa on välillä hyvinkin raastavaa; mihin asti pitää ymmärtää; onko addiktiosta kärsivä ihminen vastuussa kaikista teoistaan? Puhuuko vuorovaikutuksessa ihmisen addiktio vai ihminen itse? En pysty tarjoamaan sinulle vastausta, mutta ymmärrystä kylläkin. Ymmärrän sen, että meistä jokainen haluaa suojella itseään, mutta ymmärrän myös sen, kuinka hienoja ihmisiä myös addiktiosta kärsivien joukossa on. Voiko addiktiosta parantua? Voi. Muutos on tosin mahdollista vain, jos ihminen sitä itse haluaa. Mutta se on mahdollista!


    Tsemppiä sinulle! Tykkään blogistasi, toivottavasti sinä et lopeta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Itse olen aika skeptinen addiktioista paranemisen suhteen. Isäni aloitti juomaan 17 vuoden tauon jälkeen. Ja kun lueskelin tästä kyseisestä addiktiosta, vaikutti siltä, että siitä on erityisen vaikea parantua ja riski langeta uudestaan on suuri. Itse en siis välttämättä ryhtyisi suhteeseen edes "parantuneen" addiktin kanssa.

      Tiedän, että tämä kuulostaa aika tylyltä. Mutta tämä on sellainen valinta, johon koen olevani oikeutettu. Ja tällaisen valinnan tekeminen on suhteellisen helppoa, kun koen, että olen tyytyväinen elämääni yksin ja pärjään hyvin myös ilman miestä - ketä tahansa minun ei siis tarvitsee elämääni ottaa.

      Yllättävän moni nainen tuntuu olevan valmis ottamaan addiktiosta kärsivän miehen elämäänsä. Se selvisi minullekin kun kavereiltani asiasta kyselin. Onko se jonkinlaista hoivaviettiä meissä? Tai hullua uskoa siihen, että juuri minä voin hänet muuttaa.

      Mukavaa, että luet blogiani! :)



      Poista
    2. Niin, onko alkoholismi sairaus vai addiktio? Olen itsekin kokenut aikoinaan varsinaisen vuoristoradan alkoholistin läheisenä. Ainaiset "tämä on viimeinen kerta" -monologit, kunnes saan taas esim. puhelun, jossa kerrotaan, että läheiseni on kävellyt paikkakunnallaan pelkissä alushousuissa ja takissa. Matkalla baariin (mihinkäs muuallekaan...), johon hän ei kyllä onneksi tuossa varustuksessa päässyt..

      Sitten, jos ajatellaan parisuhdetta, niin ilman muuta on näin, ettei mihin tahansa tarvitse tyytyä. Kyllä parisuhteessa näkyy myös nimittäin oma arvostus ja rakkaus itseään kohtaan. Monella, jotka päätyvät suhteeseen addiktin kanssa, on itselläänkin kenties selvittämistä vaativia asioita elämässään tai persoonaassaan. Ns. ehyet ihmiset eivät useimmitenkaan päädy näihin suhteisiin. Silloin osaa laittaa sen oman hyvinvoinnin lannalta tärkeän rajan, ja miettiä asiaa myös oman jaksamisen kannalta. Rakkaus on muutenkin olemukseltaan aina "hieman hullua", ja addiktio siihen mukaan, on omiaan hämmentämään soppaa, ehkä liikaakin..

      Sellaisia naisia, jotka ajattelevat olevansa "juuri se nainen", joka muuttaa addiktoituneen miehen elämän, on yllättävän paljon. Samaten on miehiä, jotka etsivät naisesta sitä heikompaa ja suojeltavaa puoliskoa. Monesti tällaisen parin suhteessa on mukana useampia riippuvuuksia.

      Sitten siihen perimmäiseen kysymykseen, että onko addiktiosta kärsivä ihminen pelkästään jotain negatiivista tai pahaa. En usko näin. Meillä jokaisella on omat "taistelumme"; omat hyvät ja huonot puolemme. En siis missään nimessä puolusta tässä alkoholia, huumeita tmv., mutta yritän kuitenkin muistaa sen, että näiden addiktioiden (vai sairauksien...?) takana on myös ihminen, jolla on oma, uniikki elämäntarinansa.

      Meistä jokainen tekee kuitenkin omat valintansa, ja ainoa, joka muutoksen voi tehdä on ihminen itse. Omasta kokemuksesta tiedän sen, että on tilanteita, joissa siihen muutokseen tarvitsee ulkopuolista apua, enemmänkin.

      Olen itse kiitollinen siitä, että sillä hetkellä kun olin todella huonossa kunnossa, joku näki minun hyvät puoleni, auttoi vahvistamaan niitä sekä kitkemään huonoja puolia. Tämän tuen avulla sain rohkeutta ja voimia muutokseen, ja voisinpa sanoa jopa niin, että loin itselleni "uuden alun". Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin ;) En pidä tätä uutta alkua itsestään selvyytenä, vaan näen, että se on minun jokapäiväinen valinta: voin joko "taantua entiseen" tai vahvistaa uutta nykyisyyttäni ja tulevaa :)

      Poista
    3. Addiktiosta kärsivä ihminen ei tosiaankaan ole millään tavalla paha tai epäkelpo ihminen. Rakastinhan isäänikin siitä huolimatta, että hän oli alkoholisti. Ja tähän muusikkoonkin ihastuin yhden yön ajaksi. Jokaisessa ihmisessä on myös potentiaalia muutokseen. Minusta vain tuntuu, että parhaimmillaan addiktiosta kärsivä ihminen saa avun ja tuen jostain muualta kuin parisuhteen toiselta puoliskolta. Rakastettu on liian lähellä. Provosoivasti sanoen, pahasta addiktiosta kärsivän pitäisi mielestäni pidättäytyä suhteen etsimisestä ja etsiä tukea ja apua muualta.

      Poista
  4. Hah, joku taitaa tosiaan niissä muusikoissa vedota. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Nyt kyllä ymmärrän, mitä hyötyä on siitä, että mies tuntee pianissimonsa ja fortissimonsa.

      Poista
  5. Minusta se on käsittämätöntä, ett ihmisen viehätysvoimaa lisää ammatti? En ymmärrä!
    Minun silmissä yhdenkään naisen arvo tai viehätysvoima ei lisäänny tai vähene, vaikka hän olisi aivokirurgi, muusikko, näyttelijä,tarjoilija tai vaikka siivoaja.
    Minusta se on jopa aika naivia, pinnallista ja tekee naisesta typerän oloisen jos hän hurahtaa ihmiseen tämän ammatin vuoksi. Mitä se arkionneen vaikuttaa jos puoliso on muusikko!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuskin kukaan meistä on muusikkoa hänen ammattinsa takia valinnut. Helpompiakin miehiä olisi. Ammatti on täysin sattumaa. Omalla kohdallani vetovoima ratkesi luovalla luonteella, syvällisyydellä, tunteikkuudella, lempeydellä ja älyllä. Musikaalisuus on plussaa mutta ei ehdoton. Mielestäni on naiivia, pinnallista ja typerän oloista, jos joku mies tai nainen ajattelee, että ihmiseen hurahtaa ammatin vuoksi.

      Poista
    2. Eihän se ammatti itsessään tosissaan viehätysvoimaa lisää, vaan ne luonteenpiirteet, jotka ovat johtaneet kyseisen ammatin valintaan. Taiteellisuus, luovuus, herkkyys jne.

      Poista
    3. Juu validi pointti sinänsä, mutta muusikkoon "lankeaminen" kertoo juuri siitä, miten muusikon ammatin tuoma viehätys on se mittari luovuudelle, taiteellisuudelle ja herkkyydelle.
      Asetelma luo ennakkoasenteen, jolloin yhden illan perusteella ihmisestä ammatin perusteella luotu mielikuva on hallitseva.
      Tällöin ammatti on se mikä on se viehätysvoiman lisääjä.

      Poista
    4. Se, joka kokee olevansa luova ja taiteellinen, päätyy luovalle alalle mikäli noudattaa kutsumustaan. Luova luonne siis on perusta ja muusikon ammatti sen seuraus. Ammatti ei siis ole mittari luovuudelle, vaan kertoo enemmänkin tuon kyseisen ihmisen rohkeudesta lähteä taloudellisesti epävarmalle alalle ja hänen vakaumuksestaan: kuinka paljon hän uskoo unelmiinsa ja kykyihinsä.

      Olen tapaillut monen luovan alan miehiä, sillä heissä minuun vetoaa tietynlainen henkinen vapaus, rajattomuus ja tunteissa eläminen. Ammatti kertoo ihmisestä enemmän kuin haluaisimme. Sanoisin, että harva ammatti yksinään lisää viehätysvoimaa mutta se voi kyllä vähentää sitä (sori diplomi-insinöörit). Sanon tämän omana mielipiteenäni, sillä tiedän että eräät nainet kyllä ottaisivat miehen vain sillä perustein, että kyseessä on lääkäri, juristi, muusikko, näytteilijä tai mikä tahansa julkkis. Ammatissa siis vetovoiman salaisuutena on status ja varallisuus. Tiedän myös, että tiettyyn miestyyppiin minun ammattini tehoaa erinomaisesti, joten miehet eivät tässä eroa naisista.

      Ehkäpä muut naiset osaavat sanoa paremmin, lisääkö ammatti seksikkyyttä ja vetovoimaa vai ei. Minulle ei se ole se tärkein juttu.

      Poista